Блог

Здрава и красива коса, и във втората ви младост - мисия възможна

 

„Стволовите клетки в космените фоликули се
диференцират в нещо прекрасно и специално – здрава
коса. Това е биологично чудо, което се случва
непрекъснато, косата расте и се подменя.“
Проф. д-р Северин Лойшли

Състоянието на косата до голяма степен определя цялостния ни облик. Това се отнася както за мъжете, така и за жените, но важи особено при жените. Блестящата, гъста и здрава коса носи усещане за младост, енергия, здраве и успех. Въпреки силното ни желание да се грижим добре за косата си и да я запазим сияйна за по-дълго, не винаги знаем точно как да го направим.

В първата част на тази Hair Care Two-Parter, дерматологът проф. д-р Северин Лойшли (Dermacenter, Цюрих) обяснява процеса и излага факторите, които предразполгат кожата и косата към стареене. Засяга и темата за основна грижа за кожата против стареене, която може успешно да се приложи и при грижата за косата против стареене. Тази систематизирана информация ще помогне на всеки да взема информирано решение за това как да се грижи за косата си и да има сияйна визия.

 

Д-р Лойшли

Хората са добре запознати със стареенето на кожата като естествен процес и регулярно използват грижа против стареене. Бихме искали да разберем на каква възраст започва стареенето на кожата? Кои са най-честите признаци и основните причини за това?

Д-р Лойшли: Стареенето на кожата е непрекъснат процес през целия ни живот. В по-младите ни години промените все още не са видими. На възраст между 30-40 години започват да се проявяват първите признаци, които вече са ясно забележими на 40-50-годишна възраст. Мастните жлези, които овлажняват кожата, стават по-малко активни, което води до суха кожа. Сухата кожа е по-набръчкана и по-тънка от хидратираната, а също така е по-чувствителна и податлива на зачервяване. При по-тънката кожа се увеличава видимостта на подкожните кръвоносни съдове. Има и промяна в пигментацията, с появата на повече светли и тъмни зони. Освен това, поради оксидативните процеси в тялото, функцията на еластичните влакна, отговорни за това кожата да е стегната и еластична, е намалена.

UV лъчението е най-важният външен фактор, който уврежда еластичните влакна. Това лесно може да се види при почти всеки. Например, ръцете са по-често изложени на UV облъчване, отколкото други части на тялото и по този начин показват по-изразени признаци на стареене с намалена еластичност, изтъняване на кожата и бръчки.

Какво можем да направим, за да забавим стареенето на кожата?

Стареенето не е обратимо и не може да бъде спряно. Но има много неща, които можем да направим, за да повлияем на процеса на стареене. Здравословният начин на живот със сигурност е едно от тях. Добра козметична и медицинска грижа, важно е кожата да е добре хидратирана, тъй като сухата кожа изглежда по-тънка, набръчкана и по-отпусната. Активните съставки в продуктите грижа за кожата подпомагат физиологичния процес на регенерация на кожата или имат антиоксидантно, или противовъзпалително действие.

Защитата срещу външните стресови фактори играе друга, много важна роля в грижата за кожата против стареене. UV лъчението е една от основните причини за преждевременното стареене на кожата и висококачествената, ефективна UV защита е ключов фактор в грижата против стареене. Убеден съм, че в следствие на правилната защита и грижа, могат да намалят признаците на стареене на кожата с около 50%, въпреки че това е по-скоро вътрешно усещане, отколкото научно обосновано число. Представете си две 70-годишни жени, едната се е излагала редовно на слънце без слънцезащита през целия си живот, а другата се е излагала с максимално възможната UV защита. Разликата във външния вид на кожата им ще бъде огромна.

Старее ли косата по същия начин както кожата?

Има както разлики, така и прилики между стареенето на кожата и това на косата. Трите основни призника на стареенето на косата са изтъняване, загуба на обем и промяна в цвета на косата (посивяване). Изтъняването, загубата на обем и намалената плътност на косъма са сравними с процесите на стареене на кожата, а също така са свързани с намалена еластичност и хидратация. В кожата на скалпа влагата се произвежда и от мастните жлези и за това здравата и добре изглеждаща коса изисква фино, балансирано отделяне на себум – твърде много означава мазна коса, твърде малко означава суха, накъсана коса.

Побеляването е причинено от клетъчни промени в космения фоликул, които са част от нашата кожа и възпроизвеждат коса в кръгов процес. С напредването на възрастта активният цикъл на космения фоликул става по-кратък и клетките, произвеждащи пигмент, стават по-малко активни, което води до бавно растяща, тънка и сива коса.

На каква възраст започва стареенето на косата и кои са основните причинители?

Плътността и диаметъра на косъма (фоликула) достигат своя максимум при млади хора. С напредването на възрастта, около 30-40 годишна възраст, те започват да намаляват. Ето защо това е подходящата възраст  да започнете да се грижите по-добре за скалпа, да подхранвате и защитавате кожата на скалпа.

Стволовите клетки в космените фоликули се диференцират в нещо прекрасно и специално – здрава коса. Това е биологично чудо, което се случва непрекъснато, косата расте и се подменя. Следователно, тя е силно податлива на стресови фактори, като например свободните радикали, причинени от UV радиацията или замърсяването на въздуха. Свободните радикали могат да увредят космените фоликули необратимо. UV лъчението директно уврежда протеините на косъма, което води до допълнителна загуба на плътност и до накъсване на косата.

Как можем да се справим със стареенето на косата?

Тялото може сравнително лесно да компенсира оксидативния стрес, докато сме млади. Но когато се стигне до натрупване на стресови фактори, с които то се сблъсква ежедневно, започва декомпенсация и оксидативно увреждане на клетките. UV лъчението е една от основните причини за преждевременното стареене, ето защо е много важно използването на подходяща защита, за да бъде сведено до минимум въздействието му.

Накратко, това, което работи в грижата за кожата на лицето против стареене, е успешно и в грижата за косата против стареене. UV защитата и правилното количество хидратация са ключови фактори за успешна грижа за забавяне процесите на стареене на косата и скалпа, както и антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на активни съставки. За да се осигурят възможно най-добри резултати, трябва да се използват специални продукти, като шампоани и флуиди без отмиване, които подхранват и защитават косата и скалпа. Важно е да се използват ежедневно, за да забавим процесите на стареене.