Блог

Насладете се на слънцето и запазете косата блестяща

 

„Косата е изключително важна за самочувствието, за това човек да се усеща млад и жизнен. Тъй като вече може да се погрижим по-добре от всякога за нея, е важно наистина да го направим! Трябва да повишим осведомеността, че изтъняването на косата не е неизбежна съдба."

За да се предотврати преждевременното стареене на косата, трябва да включим в ежедневната си рутина както специална грижа против стареене, така и грижа за фоликулите. Нашият скалп не е нищо друго освен кожа, а грижата и защитата на кожата са ключов фактор за успешното предотвратяване на стареенето. Скалпът е почвата, в която, така да се каже, виреят корените на косата ни. И точно както едно красиво цвете се нуждае от здрави корени, за да цъфти, така нашите коси се нуждаят от здрави фоликули, за да бъдат силни и красиви.

Във втората част на тази Hair Care Two-Parter, дерматологът проф. д-р Северин Лойшли (Dermacenter Цюрих, Швейцария) обяснява най-ефективните начини грижа за косата. За да може всяка дама да се погрижи за своя сияен външен вид и самочувствие.

 

Д-р Лойшли
Д-р Лойшли

Разказахте ни за процеса на стареене на кожата и косата, и ефективни начини за въздействие върху стареенето. Споменахте UV радиацията като един от основните фактори за стареенето на косата. Как могат да бъдат защитени скалпа и косата?

Д-р Лойшли:  В обобщение, всеки фактор, причиняващ оксидативен стрес – например, UV радиация, нездравословен начин на живот, замърсяване на околната среда и т.н. – отслабва и в крайна сметка уврежда фоликула на клетъчна основа. Производството на меланин е намалено, фазите на растеж на косата са по-кратки, което води до по-тънка, по-безжизнена и депигменитирана коса. Колкото повече скалпа и косата са изложени на такива стресови фактори, толкова по-рано започва процеса на стареене на косата.
Следователно, ефективната грижа против това стареене трябва да включва защита срещу оксидативни стресори. UV радиацията е основният причинител на клетъчно увреждане на кожата, скалпа и космения фоликул. В допълнение към това, UV лъчението уврежда косата чрез денатурация на протеините на косъма. За да бъде максимално ясно - ефективната UV защита е задължителна за всяка разходка, на която се наслаждавате на слънцето и сте на открито – боли то на брега на морето, в планината или в града.

Има ли други важни фактори за предотвратяване на стареенето на косата, освен UV защита?

Овлажняващите агенти са важни за поддържане на финия естествен баланс на микробиома на скалпа. Дисбаланса в микробиома може да причини разпространение на дерматофити или други микроби, предизвикващи възпаление. Локални и системни,  възпалителните процеси също причиняват оксидативен стрес и клетъчно увреждане. Осигурявайки правилната хидратация и подхранваща грижа на косата и скалпа, ние можем да поддържаме здрав балансът на липидите и микробиома на кожата, и по този начин  да забавим процеса на стареене.

Колко ефективна може да бъде висококачествената грижа за косата против стареене?

Със сигурност е възможно да се постигне страхотен ефект върху стареенето на скалпа и косата, ако се вземат правилни, целенасочени мерки. Отново повтарям, UV защитата и правилното количество влага са ключови фактори за успешната грижа за косата и скалпа против стареене. Освен това антиоксидантните и противовъзпалителните съставки са също важни. Знаем това от резултатите, наблюдавани с продуктите против стареене на кожата на лицето. Ако кожата на скалпа е здрава, стареенето на косата се забавя и ще имаме обемна, блестяща и гъста коса за по-дълго време.

За да се осигурят възможно най-добри резултати, трябва да се използват специални продукти, като шампоани и продукти без отмиване. Те трябва да се използват правилно – например, като се спазва правилния интервал от време за приложение на шампоаните или препоръките за дозиране на продуктите без отмиване. Не на последно място е важно да отбележа, че такива продукти специална грижа за косата, би било крайно недостатъчно да се използват еднократно. Както при грижата за кожата на лицето и тялото, постоянството е от ключово значение, за да е ефективна терапията против стареене на косата.

Във вашата дерматологична практика пациентите консултират ли се с вас заради изтъняване на косата? Колко е важно за тях косата им да изглежда добре и да е здрава?

Пациентите започват да се притесняват, когато открият, че косата им е започнала да изтънява, особено жените. Оредяващата коса е огромно бреме за тях. Повечето от моите пациенти мислят на първо място за заболявания или хормонален дисбаланс, а не за процесите на стареене. Те все още не са наясно със стареенето на косата като естествен процес. И следователно не са запознати с начините за забавяне на този процес. Дори медицинските изследвания доскоро не обръщаха особено внимание на темата за стареенето на косата. Има много информация за специфичните дерматологични състояния на скалпа или влиянието на хормоните върху качеството на косата. Изследванията за стареенето на косата са нова област, тенденция през последните години и се надявам, че това ще помогне да се затвори огромната пропаст между науката и реалния живот. Изтъняването на косата често е изключително голям проблем за моите пациенти и води до сериозен дискомфорт в сравнение с други видими признаци на процесите на стареене – предимно за жените, но също важи и за мъжете. Външният вид на косата е изключително важен, често много по-важен от този на кожата.

Кои са най-важните неща, които трябва да запомним за грижата за косата?

Косата е много важна за самочувствието, за това човек да се усеща млад и динамичен. Тъй като вече имаме реална възможност да направим нещо по въпроса, е важно наистина да го направим! Трябва да повишим осведомеността, че изтъняването на косата не е неизбежна съдба. Добрата ежедневна грижа за кожата против стареене може да се адаптира в успешна ежедневна грижа против стареене на косата: комбинация от ефективна UV защита, правилното количество подхранване и  хидратация, както и висококачествени антиоксидантни и противовъзпалителни съставки.

В грижата за здравето, превенцията на заболявания обикновено е по-лесно, отколкото самото лечение. В борбата със стареенето е по същия начин, добавете в ежедневната си рутина използването на продукти, забавящи процеса на стареене на косата и скалпа, преди да се стигне до по-сериозно състояние Ако до сега не сте го направили, не се колебайте да започнете веднага с превенцията – по-добре късно, отколкото никога, за да се радвате дълго на здрава и красива коса.