Блог

Да се справим с косопада: причини, фази и ефективни решения | Revalid

 

Косопад - причини и как да го преборим?

Освен, че е част от тялото ни, косата е и начин да изразим себе си и личните си предпочитания. Затова е толкова трудно да се примирим с изтъняването на косъма, което се отразява на самочувствието и самоувереността ни. Някога притеснявали ли сте се от количеството коса, което губите след душ или разресване на косата? По колко коса е нормално да губите на ден и как можете да стимулирате растежаѝ?

Преди да стигнем до възможните причини за косопада, нека проследим какъв е жизненият цикъл на косъма.

Цикли на растеж на косата

Всеки космен фоликул преминава през три основни фази на растеж, допринасяйки за непрекъснатото обновяване на косата на скалпа. Тези фази се наричат ​​анаген (фаза на растеж), катаген (преходна фаза) и телоген (фаза на покой).

Ключови фази от цикъла на растеж на косата:

  • Анагенна фаза: Активен растеж, продължаващ 2-6 години с растеж на косата с около 1 см на месец. 85-90% от косата е в този стадий.
  • Катагенна фаза: Преходен период, косменият фоликул се свива и спира да се кръвоснабдява.
  • Телогенна фаза: Последният етап, продължаващ 2-4 месеца, по време, на който косата е в латентно състояние и в крайна сметка пада.

Какво причинява различните видове косопад?

Обичайното количество косми, което възрастен човек губи за един ден, достига до 100. Ако броят на падащите косми надвишава този праг, вече става въпрос за косопад или на медицински език „алопеция“ – състояние на косата, характеризиращо се с обилна загуба на коса, която се проявява в различни форми, предизвикани от множество фактори. Разбирането на основните причини е от ключово значение за предприемането на ефективно лечение.

Хормоналните промени (включително следродилния период), хранителните дефицити, стресът и някои медицински състояния могат да допринесат за дифузен косопад, засягащ косата навсякъде поскалпа, а не на изразени плешиви петна. Такива фактори могат да накарат голям брой космени фоликули да преминат в телогенната фаза едновременно, което се нарича „телогенен ефлувиум“ и води до временна загуба на коса. В такива случаи косопадът обикновено настъпва около три месеца след настъпване на събитието.

Генетиката играе значителна роля както при мъжкото, така и при женското оплешивяване, като например в случая на андрогенната алопеция. Това е най-честата форма на алопеция, която обикновено протича по различен начин при мъжете и жените. При мъжете е много вероятно да се прояви като оттегляща се предна линия на косата и изтъняване на косъма, докато при жените тя се проявява чрез по-постепенно дифузно изтъняване на косъма.

Друг вид загуба на коса е алопеция ареата, това е автоимунно състояние, каращо организма погрешно да атакува космените фоликули, което води до косопад на ясно изразени зони по скалпа, веждите, миглите или други части на тялото.

Върнете гъстотата на косата си с Revalid!

Нашият подход при борбата с косопада е всеобхватен и целенасочен, с изключително разбиране на сложността на биологията на косъма. В основата на нашата линия за косопад е Redensyl, активна съставка, намираща се във всички козметични продукти на Revalid, предназначени за справяне с косопада. Известна е със своята ефективност като намалява възпалението на скалпа, засилва метаболизма, укрепвакосъма и стимулира растежа на косата.

Нашите продукти са следните:

  • Revalid Стимулиращ шампоан: Подобрява кръвообращението и тонизира кожата на скалпа, благодарени на ефективната му комбинация от витамини и растителни екстракти.
  • Revalid Regrowth Серум: Укрепва корените на косата, намалява възпалението и стимулира растежа на нова коса.
  • Revalid Hair Complex Капсули: Осигурява основни хранителни вещества отвътре, поддържайки цялостното здраве на косата.

Тази комбинация от продукти гарантира, че скалпът е тонизиран, фоликулите са подхранени и всички вътрешни фактори, допринасящи за здравето на косата, са ефективно активирани. Нашият холистичен подход предлага цялостно решение за тези, които търсят по-плътна и по-здрава коса.

За мъжете предлагаме Revalid Енергизиращ шампоан, специално създаден за нуждата от грижа за мъжката коса. Благодарение на ревитализиращите  свойства на Redensyl, този шампоан енергизира космените фоликули, повишавайки жизнеността и силата на косата.