Блог

Да разберем пърхота: Причини, Видове и Ефективна Профилактика с Ревалид

 

Какво е пърхотът и как да го предотвратим

Имате ли сърбеж и сухота на скалпа, вероятно съпроводени от пърхот? Пърхотът е често срещано кожно състояние, засягащо почти половината хора по света поне веднъж през техния живот. Той не само може да предизвика физически дискомфорт, но също така и да има отрицателно отражение върху самочувствието. Разберете нуждите на вашия скалп и се освободете от пърхота!

Различавайте двата вида пърхот

За да разберем как възниква това състояние, първо трябва да разграничим двата вида – сух и мазен.

Сух пърхот

Сухият пърхот е по-често срещаният вид, характеризиращ се с наличието на кожни люспи в бял или сив цвят. Те могат да се появят не само по скалпа и в косата, но и във веждите и брадата. Коренът на този проблем е в липсата на хидратация на скалпа, която предизвиква лющенето на кожата.

Има няколко причини за сух скалп, като например студеното и сухо време, кожни състояния - като псориазис или екзема, или използването на неподходящи продукти за коса, които я дехидратират и я лишават от естествените ѝ масла. Използването на много козметични продукти може също да доведе до състояние, известно като "контактен дерматит", реакция на кожата към дразнители във формата на обрив, често съпроводен от сърбеж.

Мазен пърхот

От друга страна, мазният пърхот (или себореен дерматит) се дължи на прекомерното натрупване на дрожди от рода Malassezia, които обикновено населяват скалпа на повечето възрастни. Тези бактерии се хранят със себум и прекомерното нарастване на популацията им върху скалпа води до нарушаване на кожната бариера, което може да предизвика сърбеж и дразнене. Увредената кожа на главата е по-уязвима към възпаления, което от своя страна води до по-засилена мастна секреция на себумните жлези, от която бактериите Malassezia се хранят. Видимата разлика със сухия пърхот е, че люспите са по-големи, по-тъмни и по-трудни за отстраняване.

Кой е най-вероятно да бъде засегнат?

Пърхотът или себореята могат да засегнат хора от всички възрасти и полове. Въпреки това има определени рискови фактори, които имат потенциал да ви направят по-уязвими, като например:

  • Полът - мъжете страдат по-често от наличието на пърхот в сравнение с жените
  • Възрастта (проблемите с пърхота често започват в младежка възраст и продължават до средна възраст)
  • Прекомерен стрес и/или умора
  • Липса на обща хидратация (проблем, особено засягащ по-възрастните хора)
  • Диабет и/или затлъстяване
  • Хормонални промени/проблеми

Да преборим пърхота с Ревалид

От Ревалид предлагаме холистичен подход към лечението на скалпа и косата, включващ специализираната противопърхотна серия, състояща се от Ревалид Противопърхотен шампоан и новия Ревалид Triple Active DS шампоан.  

Ревалид Triple Active DS шампоан е клинично тестван и разработен с внимание към детайла шампоан за лечение на себорея и тежък пърхот. Как? С използването на три основни активни съставки:

  • Crinipan AD - мощна противопърхотна съставка, регулираща размножаването на гъбичките Malassezia.
  • Dandrilys - екстракт от кората на дървото Joazeiro, който възстановява баланса в микробиома на скалпа и облекчава сърбежа и дразненето.
  • Elestab 100 HP – антимикробно средство с дълготраен ефект срещу сърбежа.

Шампоанът има бързо действие, като облекчава и състояния на себореен дерматит (потвърдено от 80% от пациентите).

Ревалид Противопърхотен шампоан, от друга страна, е ефективно средство за по-леки случаи на пърхот. Той възстановява естествената хидратация на скалпа и предотвратява появата на нов пърхот, което го прави подходящ избор за поддържане на постигнатото стабилно състояние след лечение на пърхота с Ревалид Triple Active DS шампоан.